Νάγια Καπλανίδου
"Ο αγιογράφος μόνο αποκαλύπτει. Αποκαλύπτει το αόρατο και το κάνει ορατό. Δεν υπάρχει ο ίδιος για να αποκαλύψει τον εαυτό του. Η πορεία του θα πρέπει να είναι προς αυτήν την κατεύθυνση. Της απόλυτης αφάνειας του εαυτού του πάνω στο έργο που δημιουργεί. Ο ίδιος είναι ένα μέσον και τίποτα άλλο. Μόνον τότε η δουλειά του έχει πιθανότητες να εκπληρώσει το σκοπό της."

Η Νάγια Καπλανίδου γεννήθηκε το 1962 στη Θεσσαλονίκη. Μετά την αποφοίτησή της από το Κολλέγιο «Ανατόλια», σπούδασε στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Φλωρεντίας ζωγραφική στο εργαστήριο του Fernando Farulli καθώς και συντήρηση έργων τέχνης. Το 1987 παρακολούθησε μαθήματα Βυζαντινής Αγιογραφίας στο Ηράκλειο Κρήτης. Από τότε επέλεξε να ασχοληθεί αποκλειστικά με την Αγιογραφία.

Το 1996 δημιούργησε στη Φλωρεντία τη Σχολή Ελληνοβυζαντινής Αγιογραφίας, όπου δίδαξε την τέχνη των εικόνων. Έζησε και εργάστηκε στη Φλωρεντία από το 1981 μέχρι το 2000. Σήμερα ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη.

Έργα της βρίσκονται σε ελληνικές και καθολικές εκκλησίες σε Ελλάδα και Ιταλία καθώς και σε ιδιωτικές συλλογές σε Ιταλία, Ελλάδα και άλλες χώρες. Έχει επίσης συντηρήσει μεσαιωνικές τοιχογραφίες στη Φλωρεντία. Έχει κάνει έξι ατομικές εκθέσεις και συμμετείχε σε πολλές ομαδικές εκθέσεις σε Ιταλία και Ελλάδα.

Η τεχνική που μεταχειρίζεται για τη ζωγραφική των εικόνων της είναι η γνήσια βυζαντινή τεχνική, με χρήση φυσικών υλικών και μόνο (κερί μέλισσας, μαστίχα Χίου, άργιλο, ζελατίνα ψαριού, σκόνες χρωμάτων, αυγό, ξύδι, κ.α.), που προετοιμάζει η ίδια.

Για τη δουλειά της έχει αποσπάσει πολλές θετικές κριτικές από ειδικούς της Τέχνης, όπως από τον padre Lamberto Crociani και τον π. Παύλο Πολίτη